0031 (0)6 5788 1144 info@eqcounseling.nl

De feestdagen staan wederom voor de deur; Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw. Voor de een een tijd om naar uit te kijken, voor de ander een confrontatie met wie er niet is/zijn. Dit kan een groot gemis zijn.

Dorien, achterblijver van dochter Hanna en kleinkinderen Justin en Noah*:
“Waarom FaceTime je niet gewoon met je dochter tijdens pakjesavond of het kerstdiner?”, vraagt mijn collega. “Met de tegenwoordige techniek is dat toch geen probleem?”, niet wetend dat het tijdsverschil 8 uren zijn. Dat mijn dochter met haar man en kinderen ieder jaar met kerst op kampeervakantie zijn met vrienden in ’the bush-bush’, zonder bereik, vindt ze vreemd. “Met kerst ga je toch niet op vakantie.”, vindt ze. Sinterklaas vieren ze helemaal niet, daar, dus pakjesavond al helemaal niet. Ik ga het mijn collega niet uitleggen. Ze begrijpt het toch niet.
Ik heb gewoon geen zin in de feestdagen. Ik kan me er niet toe zettenOok mijn overige kinderen hebben wel eens gezegd “Wij zijn er ook nog, mama!Ik voel me verdrietig en schuldig tegelijk

Achterblijver
Als achterblijver heb je familie/naaste wonen in het buitenland: kinderen, kleinkinderen, zus, broer, zwager, schoonzus, ouders of de liefde van je leven. Met de feestdagen is het extra voelbaar dat ze niet om je heen zijn.
Dat de feestdagen zonder hen wordt gevierd, blijft een groot gemis. Het lijkt wel nooit te wennen. Het kan eenzaam aanvoelen, want de omgeving snapt niet altijd hoe het voor je is. Het kan pijnlijk zijn vanwege verlies. Alsof een dierbare overleden is, terwijl ze er nog gewoon zijn. Je voelt je missschien schuldig, omdat je je er niet toe kan zetten te genieten van wat er wel is. De vanzelfsprekendheid is eraf. Niets is meer zoals het was.

Heel normaal
Als men beslist te emigreren of als expat uitgezonden wordt, heb je dat als achterblijver maar te nemen voor wat het is. Er is geen keuze, het overkomt je. Door niet de vrije wil te hebben in het besluit van een ander, kunnen hierdoor eerder negatieve gevoelens optreden. Voor diegene die vertrekt, komt er een ‘vrijwillig gekozen’ verandering aan, maar voor diegene die achterblijft kan de impact van die ‘onvrijwillige’ verandering ook groot zijn. De situatie overkomt je, je kiest er niet voor.
Dat emoties de kop opsteken en je daar niet altijd goed mee om kan gaan, is dan ook heel normaal. De impact van vertrek op achterblijvers wordt veelal onderschat of onderkent. Het is niet niks dat iemand waar je van houdt vertrekt en niet meer in je dagelijks leven deelneemt. Het verandert ook het leven van jou, de achterblijver.

Daarom: Vind jij het als achterblijver moeilijker dan gedacht om om te gaan met het gemis van jouw vertrokken naaste/familie? Zou je eigenlijk beter willen leren omgaan met de gevoelens die daarbij komen kijken? Deze een plek geven zodat, bijvoorbeeld, feestdagen weer feest mogen zijn?

 

Coachingstraject
EQCounseling is een service die ondersteuning biedt aan achterblijvers die te maken hebben met de emotionele impact die het vertrek van een naaste op hen heeft.
Wil je hier meer over weten, neem contact op met Suzanne via info@eqcounseling.nl of vraag een vrijblijvend kosteloos kennismakingsgesprek aan. Wie weet kan ik wat voor jou betekenen. Ik doe het graag, want ik gun ook jou fijne feestdagen na het vertrek

 

*namen zijn veranderd vanwege privacy.


Vanwege drukte, neem ik tijdelijk geen nieuwe werkzaamheden aan. Hierbij verwijs ik u naar overige (emigratie)coaches of uw huisarts om mee in gesprek te gaan over uw hulpvraag.

Dit zal sluiten in 0 seconden

Share This