0031 (0)6 5788 1144 info@eqcounseling.nl
Laatst werd ik benaderd door eerstejaars studenten van de Hogeschool voor de journalistiek in Tilburg. ‘Of ik aan een interview mee wilde doen voor hun project?’ Om hun skills te ontwikkelen, betreft interviewen op de radio, moest er een uitzending gesimuleerd worden. Dit is geresulteerd in een podcast. Er moest een onderwerp komen, een voxpop (stem van het volk) gemaakt en een interview met iemand die er “verstand van heeft” 😉. Aan mij de eer. ‘Natuurlijk wil ik meedoen!’ De studenten kwamen via doorverwijzing van mijn collega emigratiecoach Aimee Van Bilsen-Van Hooff, bij mij terecht.
Hun onderwerp voor deze uitzending  “Nederlanders over hun cultuur”, of Nederlanders emigratie plannen hadden en waarom, wilden ze verder uitdiepen.

Ik nam vroeg de trein. Forenzen alom. Ik, als thuiswerker bevind mij zo eens in de 10 jaar in de trein, dus realiseerde ik mij hoe vol deze zit en de gehele rit bleef zitten. Dat het moeilijk moet zijn het fileprobleem op de Nederlandse wegen op te lossen terwijl het publieke transportsysteem al zo intensief wordt gebruikt, snap ik wel. Anderhalf uur observatie van en fascinatie over mijn medereizigers liet mij uiteindelijk komen tot een stad waar ik nog niet eerder was geweest, Tilburg en in een setting wat voor mij, net als voor deze studenten, voor het eerst was, namelijk een heuse radiostudio.

Na een kennismaking, mocht ik plaatsnemen tussen 2 jongeren die wat zenuwachtig en gespannen klaar stonden om hun uiterste best te gaan doen. Ik kon zien dat ze wilde leren. Ervaring wilde opdoen. Mijn vak, mijn kennis, mijn deskundigheid…was op dat moment secundair. En terecht. Voor hen was het een moment van nieuwe dingen leren voor hun toekomst.

Wat zat erin voor mij? Ik kreeg de gelegenheid om kort te vertellen wat mijn vak en specialiteit inhoud. Ik heb geleerd dat voxpop een journalistieke term is voor  ‘de mening van de gewone man of vrouw in de straat over een bepaald onderwerp’. En ik heb genoten. Genoten van leerlingen die zichzelf willen verbeteren en de leerkrachten die ze met passie daarin bij willen staan.

Op de terugweg ben ik lopend naar het station gegaan. Een wandeling van een half uurtje. Genietend van een geslaagde ochtend. En de conclusie dat ik vaker met de trein ga, want mensen blijven prachtige fenomenen!

 


Vanwege drukte, neem ik tijdelijk geen nieuwe werkzaamheden aan. Hierbij verwijs ik u naar overige (emigratie)coaches of uw huisarts om mee in gesprek te gaan over uw hulpvraag.

Dit zal sluiten in 0 seconden

Share This