0031 (0)6 5788 1144 info@eqcounseling.nl

Wat heeft chaos, je referentiekader en tandenpoetsen daarmee te maken? Ontdek het in mijn blog hieronder. 

Het besluit

Op een dag komt er een besluit. Je gaat/jullie gaan emigreren of voor langere tijd in het buitenland wonen (expat).  Je doel betreft misschien: carrièremove, op zoek naar rust en/of vrijheid, betere klimaatomstandigheden of misschien wel een leven beginnen met je grote liefde. Kortom, je staat open voor een grote en avontuurlijke stap. Een stap die de toekomst voor jou en/of eventueel je gezin gaat bepalen. Een stap die je wilt maken, omdat wat je nu hebt beter kan. Emigreren kan dan zeker een optie zijn om dit werkelijkheid te laten worden.

Praktisch voorbereiden

Een goede voorbereiding draagt bij aan het verhogen van de kans dat deze stap ook werkelijk goed gaat lukken.
Het klinkt niet meer dan logisch dat je alles zo goed mogelijk geregeld wilt hebben voor je vertrek, zodat je zo min mogelijk voor onverwachte uitdagingen of obstakels komt te staan bij en na aankomst.

to do list

Het is dan ook niet voor niks dat je externe specialisten zoals: Visa4You, een goede verzekeraar en verhuizer in de hand neemt. Waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden als daar de kennis en de expertise zitten die jou ondersteunen en er mede voor zorgen dat dit avontuur goed kan starten. Waar je eventueel ook op terug kan vallen, mochten er toch vragen of onverwachte bijkomstigheden zijn? Een goed begin is het halve werk!

Van emigrant naar immigrant

Alle boxes zijn getikt. Nu nog een afscheidsfeestje en dan met veel enthousiasme het vliegtuig in, op naar het avontuur.
Al vliegend verandert je status van emigrant naar immigrant. Zodra je voet zet in je nieuwe thuisland gaat het immigreren beginnen.

Van Dale zegt: “Immigratie = Vestigen in een ander land”. Vestigen is bouwen, het stichten van iets. Iets dat je een nieuw leven kunt noemen. Het stichten van jouw leven/jullie nieuwe leven. Het opbouwen van een nieuw begin. Het bereiken van een droom. Het uit laten komen van de plannen die je bedacht hebt en de verwachtingen die je daarbij schept. Immigreren is eigenlijk veel meer dan vestigen alleen. Het is je leven verbeteren en scheppen zoals jij het zou willen.

 

Kortstondige chaos

Als je verhuist en in dit geval overgaat van emigrant naar immigrant, dan komt automatisch alles voor een tijdje op losse schroeven te staan. Noem het kortstondige chaos. Een andere taal, andere regels en gewoonten. Ander voedsel en omrekenen van prijzen. Misschien verblijf je de eerste weken in een motel. Moet je eerst op zoek naar een woning, daarna deze op orde maken en inrichten. Daar kunnen zo meerdere maanden overheen gaan.  Vooral praktische zaken die geregeld moeten worden voordat er routine en regelmaat kan ontstaan zorgen voor deze chaos. Chaos is niet erg, maar als het te lang gaat duren is het vaak minder prettig en wordt het negatief stressvol. Dit kan de focus van je mooie emigratieplan/droom afhalen en ervoor zorgen dat je dit doel niet of niet in zijn geheel gaat behalen. Zo kan immigreren een lange en stressvolle periode worden. Daar zit je niet op te wachten.

 

Referentiekader updaten

Dus, langdurige of kortstondige chaos, je wordt geschud op je persoonlijke grondvesten. Hoe goed je ook voorbereid bent. Voor de een zal een verhuizing een lichte trilling zijn, voor de ander een aardschok. Waarom is het voor de een moeilijk en voor de ander minder moeilijk?

referentiekader

Overtuigingen, waarden en normen die in je referentiekader zijn opgeslagen, worden met name in de eerste periode van immigratie intensief geraadpleegd door je hersenen (een soort overlevingsmeganisme). Ieder mens raadpleegt dagelijks zijn referentiekader. Je huidige referenties horen dus bij het ‘oude leven’ in Nederland. Die zal je dus niet allemaal meer kunnen toepassen bij je ‘nieuwe leven’. Om toch te plaatsen wat er gaande is, zal je je referenties moeten updaten zodra je aan immigreren begint. Opruimen, herstructureren, elementen weggooien en vervangen. Het is dus cruciaal om structuur aan te gaan brengen in de ‘chaos’ waar je in bent gestapt als immigrant. Je wilt tenslotte dat de nieuwe situatie beter gaat worden dan de oude.

 

Aanleren kost tijd en moeite

Ook al neem je vrijwillig de stap om verandering aan te gaan, het kost je lichaam en geest moeite. Dit komt mede, omdat je hersenen nieuwe verbindingen maken als je een verandering wilt snappen. Dus iets nieuws gaan leren, wat intensief gaande is bij immigratie. Andere taal spreken, eventueel linksrijdend verkeer, omrekenen van prijzen in eigen valuta, etc. Dit om maar grip te krijgen op de situatie. Te snappen wat er om je heen gebeurt. Deze vermoeidheid kan hierdoor stress verhogend werken. Met name als je niet bewust bent van processen die zich afspelen tijdens het immigreren, of jezelf niet de ruimte gunt om te wennen.

Kortom, jouw persoonlijke motivatie en de letterlijke processen die een mens doormaakt bij verandering, geven de vorm aan jouw immigratie. Jij hebt dus zelf invloed op dit proces.

 

Tandenpoetsen

Neem nou tandenpoetsen.
Waarschijnlijk kun je je niet meer herinneren hoe je dat hebt geleerd, maar voordat je het kon hadden je hersenen geen referentiekader om te begrijpen wat poetsen inhield. Ook was je nog niet op de hoogte van de motivatie, het waarom van poetsen.

Je moest dus bewust leren hoe poetsen in zijn werk ging en wat daarvoor nodig was. De borstel in je hand voelen en in welke stand te houden. De handeling aanleren van de pasta uit de tube krijgen en op de borstel doen. Hoe ligt de borstel in je mond en hoe werken je handen daaraan mee? Je leerde tijdens het aanleren wanneer je te hard poetste en of je te veel of te weinig pasta gebruikte. Allemaal processen waar je nu niet meer bij stil staat, maar toen je dit ooit aanleerde, was het een hele klus. Dat ging niet van de ene op de andere dag. En vergeet niet, je hebt ook moeten afzien tijdens het leren. (Moeite=afzien).

Je leerde niet alleen hoe te poetsen, maar ook het waarom. De consequentie van het niet doen, was erger (gaatjes boren, tanden trekken, kiespijn…) dan het wel doen. Daarom besluiten de meeste mensen om poetsen dagelijks te blijven doen. Het was het toen al waard de moeite te nemen van het leren, omdat je tot op de dag van vandaag nog steeds profijt hebt.  Ook het nut inzien (de motivatie) maakt mede dat je poetsen volhoudt.

 

Zelfbewust aangaan

Zo is het eigenlijk ook met immigreren. Je gaat namelijk van alles leren. Meer dan 1 ding. Dit zal moeite en tijd kosten. Bereidheid vinden vanbinnen, om te willen afzien, om zo uiteindelijk je doel te behalen en te handhaven. Het is dus van belang eerlijk en helder te krijgen voor jezelf wat je heeft doen besluiten om te vertrekken. Op deze reden zal je nog vaak genoeg worden teruggeworpen in de tijden van de chaos die immigratie je gaat brengen.

Het geheim van immigreren en dus beteren van je leven, is juist in de chaos de regie houden. Geen naïeve risico’s nemen, maar alert blijven van je kwaliteiten en tekortkomingen. Ben je je hier onvoldoende bewust van, blijk je onvoldoende zelfkennis te hebben, dan kun je beslissingen nemen die jou eigenlijk niet passen of maak je besluiten op grond van hoogmoed (dan komt de val). Zo verklein je je kansen op een succesvol nieuw leven en vergroot je het terugvallen in oude patronen.
Zoals je goed moet leren poetsen voor levenslang behoud van je gebit, omdat je gemotiveerd bent om weg te blijven van enge en pijnlijke consequenties van het niet poetsen, zo zal je dus tijdens het immigreren, ook op de koop toe moeten nemen dat het je moeite en bereidheid kost om uiteindelijk te komen tot een dagelijks leven dat voor jou werkt en die voor je blijft werken.

Immigreren doet je voelen dat je leeft. Het leven van je droom doet je genieten. De vrijheid die daarvanuit gaat doet je machtig voelen, maar vergeet niet dat vrijheid altijd gepaard gaat met verantwoordelijkheid. Verantwoord immigreren. Je bent het waard!

 

Info

Wil e wat meer weten over de psychologische kant van emigreren? Vraag een gratis en geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek aan bij mij via het contactformulier. Of bezoek mijn website  Hier kun je meer wilt lezen over mijn werkwijze of over mij, Suzanne. Ben je klant bij Visa4You en heb je interesse een traject bij mij te volgen, dan willen wij jou daar graag in tegemoet komen door een eenmalige korting te geven van €50 op een traject naar keuze bij EQCounseling. Vraag de kortingscode aan bij Visa4You en vraag naar Ilona of bij mij.


Vanwege drukte, neem ik tijdelijk geen nieuwe werkzaamheden aan. Hierbij verwijs ik u naar overige (emigratie)coaches of uw huisarts om mee in gesprek te gaan over uw hulpvraag.

Dit zal sluiten in 0 seconden

Share This