0031 (0)6 5788 1144 info@eqcounseling.nl

Waar heb jij het nou over? Als Nederlander in het buitenland word je toch niet gediscrimineerd? 

Onlangs zag ik een documentaire over Nederlanders met een Noord Afrikaanse en Antilliaanse immigratie achtergrond (meest 2e of 3e generatie). Zij vertelde dat ze zonder aanleiding worden aangehouden, voor sommige dagelijkse kost.
Ze omschreven hun beleving en hoe het hen gevormd heeft tot wie ze zijn en hoe het hun gedrag bepaald.
Discriminatie en racisme is in Nederland aan de orde van de dag. Helaas. Vooroordelen over buitenlanders geeft veel pijn in (niet alleen) de Hollandse samenleving.

Ik weet niet hoe het is om met een buitenlandse achtergrond in Nederland te wonen, maar ik weet wel hoe het is om als Hollander in het buitenland te wonen. Ook als geëmigreerde Nederlander krijg je te maken met vooroordelen. Ook als Nederlander doet dat pijn! Discriminatie bij Hollandse emigranten komt ook met regelmaat voor!

Een voorbeeld van mijn ervaring daarvan was in Denemarken. (of all places!) Ik ging bij een provinciale bank een betaalrekening openen. Mijn kinderen hadden daar al een rekening. Lekker lokaal. Filiaal in de winkelstraat, dus voor vragen kon ik zo binnen lopen.
Ik kon al een aardig woordje Deens. Niet vloeiend, maar een bankrekening openen zou mij op vocabulaire vlak moeten lukken. Toen ik mijn ID (NLD paspoort) liet zien en ze hoorde mijn accent, vertelde ze mij onder het mom van smoesjes, dat ik bij hen geen rekening kon openen. Totdat ik haar, met haar eigen woorden voor het blok zetten, zei ze mij letterlijk, “….dat zij geen buitenlanders willen als klant, die zijn niet te vertrouwen!” Nadat ik rustig zei dat ik per direct de spaarrekeningen van mijn 3 kinderen wilde sluiten, was ze in 1 keer om en was een betaalrekening openen voor mij in een klap geen probleem meer.
Woest kwam ik met mijn verhaal thuis. “Ik gediscrimineerd, hoe durven ze!”

Bij ons is het bij lange na niet gebleven bij een eenmalig voorval. Tal van voorbeelden van discriminatie kan ik opnoemen die wij, als gezin, meegemaakt hebben in dit land. 5 Jaar lang je als buitenstaander voelen op een plek waar wij ons best deden te integreren, is vermoeiend en pijnlijk. Oneerlijk. Vooral als het je kinderen aangaat. En daar zijn ook voorvallen van.
Na het bekijken van die documentaire, kwam de pijn voor mij wederom omhoog. Herkenning. De personen uit deze documentaire worden er hun hele leven aan blootgesteld. Wij maar 5 jaar. Het lijkt me vreselijk.

Uiteindelijk maakt het niet uit in welk land je bent gaan vestigen. Hoe dichtbij of ver weg jouw nieuwe huis ook mag zijn. Hoe lang of kort je er woont. Verschillen zijn er en daar moet je mee leren omgaan. Praten met anderen helpt. Maar soms moet je er doorheen werken, wil je uiteindelijk een gevoel van settelen bereiken.
Ben jij als geëmigreerde Hollander gediscrimineerd? Hoe is/was dat voor jou? Laat het mij weten via een PB @eqcouneling.nl of een reactie op een van mijn social media pagina’s. Hartelijk bedankt.


Vanwege drukte, neem ik tijdelijk geen nieuwe werkzaamheden aan. Hierbij verwijs ik u naar overige (emigratie)coaches of uw huisarts om mee in gesprek te gaan over uw hulpvraag.

Dit zal sluiten in 0 seconden

Share This