0031 (0)6 5788 1144 info@eqcounseling.nl

Vorige week introduceerde ik jullie aan Henk en Tiny. Een gepensioneerd echtpaar dat besloten heeft te gaan emigreren.
Ik vroeg jullie om een ja of nee stem te geven op de reden die zij voor deze emigratie hebben, namelijk “We hebben niets meer in Nederland”.

POLL
Uit de poll is gekomen dat de meeste van jullie JA gekozen hebben. Dit zou dus volgens de poll betekenen dat dit wel een goede reden is om voor altijd te vertrekken.
Uit reacties die jullie plaatsten onder de poll, is samengevat gebleken dat een simpele JA of NEE eigenlijk niet kan volstaan. Want wie zegt wat goed/juist-niet goed/onjuist is?
Dus blijft het onduidelijkheid wat een goede/juiste reden is. Voor mij is elke reden tot emigratie een juiste, maar……daar is wel eerst wat voor nodig.

TERUG NAAR HENK EN TINY
Zij hebben besloten dat ze willen vertrekken. Dit besluit is genomen op beredenering. Daar zijn dus andere redenen aan vooraf gegaan. Ze kwamen niet op de een op andere dag tot dit besluit. “We gaan emigreren.”
Om te weten of emigreren de juiste is voor hen, is een volgende vraag interessant; Wat is het doel ?
Dat ze niet in Nederland willen blijven is duidelijk. Dat is voor hen een gegeven. Maar is het duidelijk voor hen wat ze willen bereiken met de emigratie? Wat gaat het hen opleveren?

STRESSINDICATIE
In het leven van Henk en Tiny kunnen we stellen dat er veel stressfactoren spelen. Vanuit het verleden spelen er een aantal factoren mee die nog in de huidige situatie naspelen. Daarbovenop spelen er factoren in hun huidige leven die daar nog meer stress aan toevoegen. Als we de stressindicator van Holmes en Rahe http://Holmes- Rahe Stress Inventory – The American Institute of Stress ernaast houden, dan komt dit echtpaar tot een behoorlijk hoge scoren. Volgens deze score staan zij op dit moment onder chronisch stress en wordt de kans aanzienlijk verhoogd tot gezondheidsklachten. Met alle gevolgen van dien.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze van deze stress afwillen (vlucht reactie) waar zij al zo lang mee leven.
Zou dit dan hun reden zijn? Wegrennen van alle stress?

Volgens dezelfde stressindicator draagt verhuizing, verandering van eten, klimaat, verandering in woon- en sociale omgeving bij aan het verhogen van het stressniveau. Nu Tiny en Henk al behoorlijk aan hun max zitten, kan men zich afvragen of een emigratie stress verlagend gaat werken in hun geval. Het is dus zaak het doel van dit echtpaar duidelijk te krijgen om te komen tot het behalen ervan. Zal emigratie voor hen een oplossing zijn?

Grote opruiming.
Als men gaat emigreren, gaat daar voorbereiding aan vooraf. Na het regelen van praktische zaken, komt aan het einde van deze fase de verhuizing. Er moeten spullen mee of niet. Welke wel of niet? En wat neem je mee, omdat dit handig is of omdat dit emotionele waarden heeft? Foto’s of kunst, meubels, keukengerei, boeken, je fiets….. Het is vaak een mogelijkheid om de boel eens flink te sorteren en eventueel weg te gooien of weggeven. Emigratie is een nieuw begin, waarom niet met een frisse start beginnen? Soms kan het heerlijk zijn een hoop zooi van de hand te doen. Uitstekende gelegenheid, zo ervaar ik het tenminste.

Grondige opruiming mag dan handig zijn bij een frisse start, hoe zit dat dan bij Henk en Tiny?
Praktische zaken regelen, gaan ze wel doen als het zover is.
Maar hoe zit het met emotionele opruiming. De associaties met situaties, de herinneringen, de pijn die gepaard gaat met levensgebeurtenissen……de pijn uit het verleden in het heden meeslepen……
Alleen al voor hen zal het letterlijk leeghalen van hun woning al veel emoties met zich meebrengen. Laat staan alles wat emigratie verder nog teweeg gaat brengen.

STRESSKAST
Stel, hun doel is; Met minder stressfactoren aan een nieuwe en frisse start beginnen. Dan zou een flinke opruiming is hun stresskast een optie zijn. Wat gaat eruit? Wat nemen we mee? Wat kan gehalveerd worden en wat kan worden omgezet van pijn tot kracht? Na het opruimen van deze kast kunnen ze ook inventariseren of er voldoende ruimte overblijft voor de stressfactoren die emigratie met zich mee gaat brengen in de toekomst.

Dat er een verleden zit bij Henk en Tiny is een gegeven. Maar hoe zij deze opruimen, op orde houden en mee omgaan, kan dus cruciaal zijn bij een succesvolle emigratie.
Hoe zou het voor hen zijn als ze met een opgeruimde stresskast hun nieuwe avontuur aangaan? Verlost van de slepende pijn/verdriet en zoveel negativiteit van de afgelopen jaren. Hoe zou het voor ze voelen als ze hun avontuur beginnen met een kast die eindelijk rust en overzicht geeft? Hoe zou het zijn als ze methodes geleerd hebben waarbij ze hun stresskast blijven updaten en niet meer laten uitpuilen? Hoe zou het zijn als ze een hoop bagage van die schouder afkrijgen, voor dat ze aan die nieuwe start staan?

Of en waarom Tiny en Henk gaan emigreren is voor mij niet het doel van deze blog. We zullen het daarom ook nooit weten.
Het doel voor mij is om bewustheid te creëren. Stil te staan bij de reden achter de reden die jij jezelf stelt om te emigreren. Of als je al geëmigreerd bent, kun je jezelf afvragen of de initiële reden nu wel de reden was? En dat niet alleen. Vraag jezelf af wat je wilt dat het je oplevert. Dus wat je doel is.
En gelukkig kun je iedere dag je reden aanpassen en je doelen veranderen of bijstellen. Zo wordt jouw reden vanzelf de juiste.

Mocht jij geëmigreerd zijn, plannen hebben tijdelijk of permanent te vertrekken uit Nederland of een achterblijver zijn van iemand die vertrokken is en

  • Ben jij op zoek naar het bepalen of jouw reden tot vertrek, blijven of terugkomst de juiste is?
  • Zou jij meer overzicht willen in alles wat er gaande is in je leven om zo tot een helder besluit te komen?
  • Voel jij dat er te veel gaande is in je leven waardoor je stresskast uit z’n scharnieren barst?

EQCounseling is gespecialiseerd in emotionele ondersteuning bij de gevoelige kant van emigratie.
Neem contact met mij op. Samen kunnen we kijken hoe we van emigratie (weer) een prachtige ervaring kunnen maken. (Ook voor achterblijvers.) Samen kunnen we een passend traject ingaan die ervoor zorgt dat jouw kast opgeruimd wordt en blijft, zodat jij met minder stress je beter voelt en passende besluiten kunt nemen in de komende stappen in jouw leven. Jij bent het waard, ik gun het jou, gun het jezelf ook!

Henk en Tiny zijn fictieve namen. Hun verhaal is gebaseerd op een echte casus. Om privacy redenen heb ik wat feiten veranderd en maar beperkt gedeeltes beschreven.


Vanwege drukte, neem ik tijdelijk geen nieuwe werkzaamheden aan. Hierbij verwijs ik u naar overige (emigratie)coaches of uw huisarts om mee in gesprek te gaan over uw hulpvraag.

Dit zal sluiten in 0 seconden

Share This