0031 (0)6 5788 1144 info@eqcounseling.nl
Oma’s

Helden van oma’s had ik. Moedige dames die, voor in hun tijd, buiten de paden durfden te treden. Vechters, voor het bestaan van hun kinderen. De steunpilaren voor hun mannen. Opstaan voor minderheden, tijdens de oorlog en de wederopbouw. Werken en niet klagen.
Vaak heb ik mij afgevraagd hoe zij dat toen toch deden en volhielden. Dat zware leven van oorlog, werken, veel kinderen baren (katholieke gezinnen). Een van mijn opa’s was niet zo lief. Best een nare man. Ook al heb ik hem alleen met dementie gekend. Uit verhalen bleek hij tiranische trekjes te hebben gehad. Toch, mijn oma kon met respect over hem praten en eerlijk zijn over haar leven. Wat er leuk en niet leuk aan was. Ik mocht haar alles vragen.
De andere oma heb ik wat korter gekend. Ik herinner mij nog goed de zondagen waar zij liefdevol op een afstandje stond te luisteren, maar vooral observeerde, als mijn opa prachtige verhalen vertelde en dat zij haar schaar aan kleinkinderen tactvol met snoepjes stilhield. Ze hadden een prachtige relatie samen.
Beide oma’s leven niet meer, maar de jaren dat ik ze gekend heb en de verhalen die nog steeds over hen verteld worden, blijven mij inspireren.

 

Het belang van inspiratiebronnen

Ruim 20 jaar leefde ik als emigrant/immigrant en remigrant. Het waren niet de makkelijkste paden die ik zelf koos en die mij door het leven gegeven zijn. Ik heb best momenten van afzien gekend. Terugkijkend zijn het bij die momenten inspiratiebronnen geweest, zoals o.a. de levens van mijn oma’s, die mij uiteindelijk hebben laten opstaan om weer verder te komen.
Ik ben overtuigd dat dit voor iedereen zo werkt. Het hoeven dan niet per se oma’s of een ander familielid te zijn, maar je kunt vast wel iemand of iets bedenken waarvan je vindt dat die jou inspireert of geïnspireerd heeft, en op de een of andere manier je aan heeft gezet tot het verder komen in je leven. Een leerkracht, werkgever, religie, kunstwerk, een cultuur, etc. Zonder deze bronnen, kunnen we de weg door ons leven moeilijk vinden. Door deze te gebruiken wordt het daarom minder moeilijk. Succes kan zelfs verhoogd worden.

 

“Verandering is het enige dat blijft, waar ook ter wereld…..”

 

3 Definities van emigreren

Oma’s…inspiratiebronnen….Wat heeft dit nou met emigreren te maken?Feitelijk is emigreren een verplaatsing. Letterlijk niets meer dan dat. Daar heb je oma of inspiratiebron niet bij nodig. Maar, kijken we verder, dan kun je emigreren uitleggen in 3 definities.
Letterlijk emigreren, praktisch emigreren en psychologisch emigreren.

  1. Letterlijk emigreren: is simpel. In het woordenboek staat dan ook: Zich in het buitenland vestigen.Dat is wat je wilt, dus dat ga je doen. Van A naar B.
  2. Praktisch emigreren: Door je emigratiewens uit te laten komen, moet je wat gaan regelen. Doelmatig oftewel praktisch in gang zetten van zaken om tot dit emigreren te komen. Financiën, huisvesting, visa aanvraag en/of vergunningen om een bedrijf te starten, passend onderwijs voor de kinderen, taalcursus, cultuurcursus, inentingen, bureaucratische processen 😩, verzekeringen, baan opzeggen, baan vinden, etc.
    Dit vergt tijd, energie en doorzettingsvermogen, maar als eenmaal alles in kannen en kruiken is, dan kun je vertrekken en aankomen in je nieuwe thuisland.
  3. Psychologisch emigreren: Psyche is in eerste instantie niet iets waar je aan denkt als je gaat emigreren. Psychologie: “wetenschap van bewustzijnsverschijnselen, van belevingen en gedrag. Het begrijpen van de menselijke geest.”Het is niet al te sexy klinkend en vooral niet als je gaat emigreren. Dus wat moet je ermee.
    En toch is je gedrag en je bewustzijn en onderbewustzijn van sterke invloed op de uitkomst van jouw wens. Op hoe jij dit avontuur gaat beleven. Hoe praktisch en letterlijk je ook klaar bent voor emigreren, je beleving gaat ook mee op reis. Of je wilt of niet.

 

De realiteit van TV

De Tv-programma’s van hoopvolle verliefde en vertrekkende mensen zitten vol met drama’s. Scheidingen, faillissement, teleurstellingen, noem maar op. Allemaal gebeurtenissen met persoonlijke tragiek als gevolg. Stress, angst en verdriet verkopen het beste op televisie, maar leveren je in de realiteit geen kijkcijfers op. Alleen maar een verschrikkelijk rot gevoel.
Of je moet ineens uitbarsten in een woede aanval of in tranen om “niets” in de lokale supermarkt, omdat de stress toeslaat. Dan zullen er ook aan de andere kant van de wereld best wat mensen opkijken. Maar zover wil jij het niet laten komen.
Ik hoor je al denken (want je hebt vast wel een keer zo’n afleveringen gezien 😉); “Mij gaat dit allemaal niet gebeuren.”

“Zonder jouw EQ versie aan te passen aan de situatie, loop je op den duur vast.  Of valt je emigratiedroom op den duur in duigen.” 

Terug naar de oma’s.

Onder de omstandigheden waarin mijn oma’s toen leefden, werden ze niet depressief, stonden ze niet stijf van de stress en van een burn-out hadden ze nog nooit gehoord. Wel gaf mijn oma toe dat ze gehuild had toen ze op haar 45stenogmaals zwanger werd van haar 12ekind. (Dat kan ik begrijpen! 😱)

Ik weet dat in de vorige eeuw ook oma’s waren die echt niet zo heldhaftig waren. Die hun gezin verwaarloosden en zichzelf verkochten voor een paar sigaretten. Ik heb wat dat betreft geboft met mijn oma’s. Maar dan nog. Waarom hielden zij het vol?  Waarom lukten hen het om zonder zichzelf te verliezen door hun leven te komen?
Het heeft te maken met het vertrouwen die zij in zichzelf hadden. Zelfkennis, empathie, optimisme, zelfvertrouwen. Het waren die elementen die zij uitdroegen naar zichzelf toe en naar de wereld om hen heen. Elke situatie gingen ze op die manier aan. Ze bleven in contact met hoe zij zichzelf voelden en anticipeerden daar met wijsheid op. Zo vergaarden ze nog meer wijsheid. Hun EQ (emotionele intelligentie) bleef hierdoor groeien.

 

Het geheim

Ik zelf ben 3 keer geëmigreerd. Australië, Denemarken en Nederland. Terug naar mijn geboorteland is voor mij ook verhuizen naar het buitenland. Een echte Hollander voel ik me niet meer.
Vrienden komen en gaan. Liefde van je leven komt en gaat, kinderen komen en vliegen uit, werk komt en gaat. Verandering is het enige dat blijft, waar ook ter wereld, hoe perfect je ideaal ook is. Hoe ga je daar mee om?
In de afgelopen 20 jaar hebben inspiratiebronnen als; studie Counseling, vrienden, familie, idolen, culturen, werk, mijn cliënten en dus ook mijn oma’s, bevestigd dat het enige dat echt uit kan maken in tijden van verandering, ikzelf ben. Elke plek ter wereld, elke situatie, ik was de enige factor die er iedere keer bij was. Dit geldt ook voor jou, als aanstaande emigrant. Je neemt jezelf altijd mee. Ook al ga je met je gezin of met je partner. Uiteindelijk zal je het zelf moeten maken. Het geheim van een succesvol avontuur zit hem dus; zo lang je leeft te accepteren dat veranderingen en jij blijvend zijn.

 

Regelmatig jezelf updaten

Het is zaak om de praktische kant van emigratie goed op orde te hebben voor vertrek. Dit alleen al helpt eventuele (potentiele) stress te verminderen. Toch, er gebeurt veel voor-, tijdens- en na vertrek.  Dus oog te houden voor de psychologische kant is net zo essentieel te noemen, vooral na het vestigen. Om na het vestigen ook echt te settelen, kun je vergelijken met een computer. Je koopt er een die bij jou past, daarna ga je hem gebruiken. Er wordt dan zeer regelmatig van jou gevraagd om te updaten. Nuttig, want je wil je computer goed laten functioneren. Je wil tenslotte dat je computer zo lang mogelijk dat voor je doet wat je ervan vraagt.  Negeer je de updates, dan loopt je apparaat vast of chrasht volledig.
Zo werkt het ook voor de emigrant. Zonder jouw EQ versie aan te passen aan de situatie, loop je op den duur vast.  Of valt je emigratiedroom op den duur in duigen.
Let goed op “meldingen” en ga ermee aan de slag. Praat erover of schrijf het op. Lees erover of verander eventueel wat in je koers. Mocht je vastlopen of denken dat je vast gaat lopen, schakel dan hulp in. Probeer zo de tragiek voor te zijn. Je begint tenslotte met frisse moed aan een emigratie, je wilt dat ook zo houden. En dat kan op deze manier gelukkig ook.

 

Info

Wil je wat meer weten over de psychologische kant van emigreren of wil je meer leren over een EQ update? Vraag een gratis en geheel vrijblijvend kennismakingsgesprekaan bij mij via het contactformulier.Of bezoek mijn website Hier kun je meer wilt lezen over mijn werkwijze of over mij Suzanne.

Ben je klant bij Visa4Youen heb je interesse een traject bij mij te volgen, dan willen wij  jou daar graag in tegemoet komen door een eenmalige korting te geven van 50 €  op een traject naar keuze. Vraag de kortingscode aan bij Visa4Youen vraag naar Ilona.


Vanwege drukte, neem ik tijdelijk geen nieuwe werkzaamheden aan. Hierbij verwijs ik u naar overige (emigratie)coaches of uw huisarts om mee in gesprek te gaan over uw hulpvraag.

Dit zal sluiten in 0 seconden

Share This